Hoe Lutosa veiligheid op de werkvloer inbakt in de bedrijfscultuur

Lutosa

“Veiligheid op de werkvloer is cruciaal voor ons en daar willen we in blijven groeien,” vertelt Christophe Sohy, Training, Safety & Quality Systems manager bij Lutosa. Daar maken meer dan 800 werknemers elke dag met heel veel passie ‘schatjes van patatjes’. Ze zorgen niet alleen voor de lekkerste aardappelproducten, maar kijken er ook met zijn allen op toe dat het productieproces veilig gebeurt. Met ondersteuning van Quattro Development leerden ze hoe ze dat best doen.

Machines, technieken en procedures beantwoorden aan de hoogste veiligheidsnormen in de productieplants van Lutosa. “70% van de bedrijfsongevallen is te wijten aan verkeerd gedrag,” weet Christophe. “Om de volgende stap naar een beter veiligheidsniveau te zetten, willen we een echte veiligheidscultuur installeren op de werkvloer.”

Veiligheidscultuur

Zo’n cultuur bestaat eruit dat elke werknemer een collega kan aanspreken over veiligheid. Dit geldt voor leidinggevenden die onveilig gedrag van werknemers in hun team spotten. En het gaat ook op  voor de medewerkers op de vloer die onveilig gedrag merken bij collega’s of zelfs bij hun leidinggevenden.

Opleiding veiligheidsgedrag

Niet zo vanzelfsprekend voor werknemers. Het vraagt een open communicatie, veel dialoog en ook respect voor elkaar. Lutosa en Quattro Development sloegen de handen in elkaar en werkten een opleidingstraject uit. “We trainden onze mensen om elkaar op een correcte manier, zonder oordeel, aan te spreken over veilig en onveilig gedrag. Negatief gedrag wordt bespreekbaar en nog belangrijker: ook positief gedrag willen we benoemen.”

De 800 medewerkers in de twee productie-plants, Sint-Eloois-Vijve en Leuze-en-Hainaut, kregen deze opleiding. “We werken op observatie van gedrag. Dus maakten we filmpjes van echte situaties die we gebruikten als materiaal in de trainingen. We reiken communicatietechnieken aan en leggen daarbij de nadruk op respectvol omgaan met elkaar,” legt Sohy uit.

Maatwerk

Quattro Development bleek voor Lutosa de ideale partner. “Zij vielen op door hun openheid en flexibiliteit. Zij drongen niets op, maar dachten heel ver mee om het trainginstraject helemaal op onze maat uit te werken. Voor de Franstalige trainingen werkten we samen met hun Waalse partner, Simplylife, en ook daar waren zij heel bereid om ervaring en kennis te delen en alles optimaal te laten verlopen,” vertelt Sohy enthousiast.

“We hadden ook vroeger al samengewerkt voor andere projecten. Dus er was al wel vertrouwen. Voeg daarbij een nauwgezette opvolging van het project en je weet dat je met een betrouwbare partner in zee gaat”, weet Christophe Sohy.

Meetbare resultaten

Wat heeft het opleidingstraject nu opgeleverd? “De cultuur is echt wel veranderd. Veiligheid is bespreekbaar geworden. We werken ook met veiligheidskaarten om observaties vast te leggen.  Leidinggevenden hebben als doelstelling om maandelijks 8 observaties in kaart te brengen. Nu krijgen ook medewerkers een doelstelling van 2 observaties per maand. We zien wel nog een drempel om de kaart in te vullen en daar werken we nu verder aan. We blijven zelf ook training organiseren, maar in een lichtere versie, als een soort bijscholing. Zo houden we het thema warm,” besluit Sohy.

Meer weten?

Check hoe Quattro Development veiligheidstrajecten aanpakt: Veiligheidscultuur 'Go for Zero'

Wil je ook in jouw productie de veiligheidscultuur verbeteren? Contacteer ons: mail info@quattro-development.be of bel +32 476 421 891